Scott & Young

Two Worlds Collide. Dat zou nog eens een mooie titel zijn voor een Scott & Young song. Want veel verschillender hadden hun achtergronden niet kunnen zijn. Michaël Schotanus (30) komt uit Wolvega, Friesland en is een kind van hippieouders. Hij kreeg artiesten als Simon & Garfunkel en Joni Mitchell met de paplepel ingegoten. Lisanne de Jong (29) komt uit Hilversum en luisterde tijdens haar schooltijd vooral naar R&B, hip hop en Top 40-muziek. Wat ze wel gemeenschappelijk hadden, was de interne motivatie om muziek te maken. Michaël begon op zijn 12e gitaar te spelen en daarna ook te zingen. Lisanne, die al zingt sinds ze kan praten, was rond de eeuwwisseling een paar jaar onderdeel van het Kinderen voor Kinderen-koor en vond daarna op zangles haar eigen stem.

De twee ontmoetten elkaar op het conservatorium in Zwolle. Ze werden eerst verliefd en bleken daarna ook een muzikale klik te hebben. In tegenstelling tot veel andere leerlingen schreven ze hun eigen, melancholische, folk-achtige liedjes. Echte singer-songwriters dus. Ze bundelden hun krachten en adopteerden de naam die een docent voor hen bedacht: Scott & Young.
Na het conservatorium begonnen ook o.a. Chris Stapleton en John Mayer voor inspiratie te zorgen. Artiesten met een verhalende manier van schrijven, waarmee ook country-invloeden in hun sound slopen. Tekstueel gaan hun eerlijke, kwetsbare liedjes vaak over onderwerpen waarover ze zich in het dagelijks leven – laat staan op social media – niet makkelijk kunnen uiten, maar die hen wel bezighouden. Zaken als de liefde, keuzes maken, de natuur en maatschappelijk bewustzijn. Herkenbare onderwerpen, die direct tot de verbeelding spreken.

Succes bleef niet lang uit. In 2018 werden Scott & Young door poppodium Hedon in Zwolle bekroond met de Hedon Beurs. Dit leverde hen een repetitieruimte en begeleiding op, voorprogramma’s voor Ruben Hein, Emiliana Torrini en The Colorist Orchestra, en geld om twee singles op te nemen. In 2019 namen ze deel aan de Grote Prijs van Nederland, de Horizontoer langs de Waddeneilanden en het reizende festival Popronde.

Begin 2020 verschijnt een tweede EP, met een sound die zo dicht mogelijk bij hun liveoptredens ligt. Daarna gaan Scott & Young in een Volkswagen-busje door Europa rijden om veel te spelen en hopelijk de basis te leggen voor een internationale carrière. Ook willen ze inspiratie opdoen en zoveel mogelijk nieuwe liedjes schrijven. Die zullen terechtkomen op hun debuutalbum.

Latest news

Scott & Young announce new single

Scott & Young announce new single  ​Scott & Young announce the new single 'The Balcony'. The Utrecht duo is ready for the second single from the upcoming EP that will be released in the spring of 2020. Scott & Young are currently traveling through the...

read more

Slow is the new single from duo Scott & Young​

Slow is the new single from duo Scott & Young​'Slow' is the new single by Scott & Young, a Dutch duo: two voices that melt into one. Slow is a perfect song for your summer holidays or during a long road trip. Scott & Young their characteristic polyphonic...

read more